Çocuk Koruma(ma) Kanunu – 2
23 Nisan 2024Hakkımızda
28 Nisan 2024ÇOCUK KORUMA(MA) KANUNU -3
Avrupa Birliği sürecinde yeni yeni yasalar bildiğiniz gibi düzenlenmiştir.Bu bağlamda çocukların yetişkinler tarafından yargılanmaması ve korunması amacıyla 1.7.2005 tarihinde 5395 sayılı Çoçuk Koruma Kanunu yürürlüğe girmiştir. https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5395.pdf
Türkiye de medeni(yurttaşlık) hukuku açısında korunmasının çocuk ceza mahkemelerce mümkün olduğu bu düzenleme adalete ve hukuka bakışını da yansıtmıştır. Bu bakış ile çocuk ağır ceza mahkemelerinin kurulmasıyla çocukların ağır ceza maruz kalmalarını da sağlayan kanundur.
2005 yılından beri kanunun sürecini takip eden çocuk dostlarından biri olarak 5395 sayılı kanun özellikle 1942 yılında yapılmış açıklamaya dayalı olarak ele alınmıştır. “ÇOCUK KORUMA (MA) KANUNU ” ; SABEV Yayınları; 1. basım (1 Ağustos 2007 ) tarafından yayınlanmış tır.
Devamı olarak “ÇOCUK KORUMA(MA)KANUNU-2 –“ÇOCUK” LARIMIZIN “CEZA” LANDIRILMASI…YARGILANMASI…” SABEV Yayınları 1.baskı (1.1.2008) yayımlanmıştır.
Yine bunun devamı olarak “ÇOCUK KORUMA(MA)KANUNU-ÇOCUK /GENÇLİK CEZA ADALET UYGULAMASINDA KISASA KISAS YAKLAŞIM”;Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Yayını.1.Baskı (Kasım 2014) yayımlanmıştır.
Her sene 500-600 bin lekelendirilmiş çocuğun korunduğu ve adalet sağlandığı iddia edilen kanun söz konusudur. Çocukların yarısının genel mahkemeler de yargılandığı böyle bir adaletten bahsedilmektedir.Çocukların korunması adına halen yoğun bir şekilde yaşanılan sorunlar nedeniyle ve bu çalışmanın devamı olan iki çalışmanın da böyle bir ortamda yayımlanmasını bir görev yapmıştır.
Prof.Dr.Uğur Tekin ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (esk)Başkanı SHU Murat Altuğgil’ tarafından önsöze yer verilmektedir.
23 Nisanda Çocukların Bayramını kutlamak ve
Evrensel bir çocuk koruma sistemi ile iyi okumalar.
SHU Nihat Tarımeri
Zürih Gençlik Savcılığı (eski) Sosyal Hizmet Uzmanı
Kaynak: https://sosyalhizmetuzmanlari.com/makale/oku/1277/cocuk-korumama-kanunu–3